woensdag 20 april 2011

Dag 5, 20 april Busreis

Hallo allemaal.

Over vandaag heb ik helaas niet zo heel veel te vertellen.
We hebben eigenlijk de hele dag in de bus gezeten onderweg van Meknes naar Al hoceima.
Dit is de kaart,. Het groene deel hebben we tot nu toe afgelegd en het rode stuk hebben we vandaag in 10 uur gereden.




Toevallig kregen ik en mn kamergenoot wel de uber de luxe suitte met uitzicht op zee en een twee persoonsbed voor mij alleen. Jes!


Liefs Jus Jessi

dinsdag 19 april 2011

Dag 4, 19 april Fes

Vandaag gingen we naar de stad Fes.

Daar hebben we nog hard ons best voor gedaan ook want er wordt daar best veel gestolen. Na een busrit kwamen we er aan. Er was voor ons politiebegeleidinge en een gids geregeld.Dit is ook zeker nodig als je naar Fes gaat want je kan er heel goed de weg kwijt raken. Er zijn ontelbare steegjes, kronkels en splitsingen. Iedere hoek lijkt weer hetzelfde of juist heel anders.Door die kleine steegjes kom je alles tegen. Gebedshuizen, winkeltjes, slagers, bakkers, kledingzaakjes, weverijen, een caravaan van ezeltjes, echte kippen, groenten en fruit kraampjes, parfum winkels,schooltjes, spelende kinderen en scooters. Dan heb ik nog niet alles opgenoemd.
 


Na een tocht door al die steegjes kwamen we bij een binnenplaats waar allemaal weefgetouwen stonden( die van geschiedenis).




Daar werden ontzettend mooie sjaals en doeken van gemaakt in alle kleuren van de regenboog. De mannetjes die ze verkochten maakten bij mij ook een doek om.

Na de weverij gingen we verder door de steegjes naar een leerlooierij. Bij binnenkomst kreeg je eerst een takje munt. Waarom? dat vraag ik jullie als ik terug kom. Nadat we verschillende trappetjes opgeweest waren kregen we van boven dit te zien.

Het zijn bakken waarin de mannetjes de dierenhuiden schoonmaken, wol en vlees. verwijderen, het leer kleuren en drogen. ALs het stuk leer dan klaar is kunnen daat tassen, jassen, riemen, schoenen en nog veel meer van gemaakt worden.  Na het bezoek aan de stad Fes gingen we weer de bus in. Onderweg hebben we de bus langs de kant gezet en hebben we in het zonnetje lekker gepicnikt in een olijfbomengaard.

Toen kwamen we aan in Volubilis.

Dit is een oude romeinse stad waar verschillende volkeren gewoond hebben. Het is ook ontzettend oud. Nu leven we in 2011. Deze stad was van ongeveer 200. Dan zijn de stenen die daar nu nog liggen 1811 eeuwen oud!

Het was al te laat geworden om nog iets te doen dus toen zijn we maar naar het hotel gegaan om te eten en uiteindelijk te slapen.

liefs juf Jessi

maandag 18 april 2011

Dag 3, 18 april Meknes

Hallo allemaal
Gisteravond laat waren we al in Meknes aangekomen en vandaag konden we dus in Meknes op stap. Omdat het wel een studiereis is moesten we wel eens wat serieus gaan doen.



We hebben de pabo in Meknes bezocht en werden daar ontvangen met thee en Marokkaanse koekjes.
 

Hierna gingen we op een basisschool kijken en mochten we bij de kinderen de klas in. Wat schrijven de kinderen netjes zeg! Ze lieten ons al hun werk zien. Ze leren er ook twee talen. Het arabisch en het frans. Ze wilden ook allemaal graag op de foto. De schoolmuren zijn er allemaal heel mooi beschilderd met plaatjes van de woestijn en planten. Het ziet er echt heel mooi uit!

Toen gingen we lunchen. We zaten in een Marokkaans eethuis en op alle muren zat mozaiek of versiering! Vooraf kregen we allerlei groenten en brood en daarna weer een tajine.Bij het toetje kregen we een pastilla ( het hapje van de ralfi tekst) maar, dan met ei. We gingen toen door met de bus naar een saaie vergadering over het onderwijs. Maar ik ben zo moe van de afgelopen dagen dat ik er bijna in slaap viel. Hierna gingen we weer naar een mosuleum.


Deze was wel iets minder groot en het rook er heel erg naar zweetvoeten omdat je er je schoenen uit moest doen. Het was er wel erg mooi. In het midden stond een fonteintje en op alle muren zat mozaïek en versiering. We zijn ook wezen kijken bij een hele oude gevangenis.
 

Dit waren grote ruimtes onder de grond. maar nergens zag ik dat ze vast moesten zitten in kooien of hekken. Deze gevangenis was zelfs door een gevangene bedacht.Na de gevangenis gingen we naar de Kashba van Meknes.


Deze was wel weer heel anders dan die van Rabat. En ook veel groter. Ik ben geloof ik al wel 3 keer ten huwlijk gevraagd haha.Hierna mochten we ook in de medina kijken.


Het was er echt heel druk en overal zitten er mensen naar je te kijken en proberen je iets te verkopen.

Er zaten ook nog hele lieve katjes maar ik heb ze maar niet geaaid. In het buitenland kunnen ze namelijk nog wel eens vies zijn.  Het was toen al best wel laat (8 uur) en we moesten nog eten! We hebben toen pas rond iets van 9 uur. We kregen weer een pastilla maar deze keer heel anders en met kip( hoop ik als het maar geen duif is) . Toen was de dag alweer voorbij en ben ik maar gaan slapen.


Liefs Juf Jessi

zondag 17 april 2011

Dag 2, 17 april Rabat

We kregen weer hetzelfde ontbijtje als gisteren. Ik moet wel gaan opassen met wat ik eet want ze hebben hier zoveel lekkere dingen! We eten ook 2 keer per dag warm. Tussen de middag was het een vleesspies en in de avond een Tajine.
Na het ontbijt stapten we in de bus om naar de eerste bezienswaardigheid te gaan. We bezochten het paleis van de koning Mohammed de 5e. Helaas was het paleis van buiten niet zo heel spannend en we mochten natuurlijk ook niet naar binnen toe.

Wel stonden er leuke mannetjes om alles te bewaken. Na deze korte stop gingen we naar
de Necropolis.Dit is een oude stad .Nu in 2011, zijn het allemaal ruïnes. Naast de gebouwen van de Necropolis was er ook een tuin. Er groeide bijvoorbeeld bloemen, sinaasappelbomen en nog meer.Bij de ingang stonden er ook mannetjes echte marokkaanse muziek te maken met dans.

De dansers

Er waren een heleboel kraanvogels
De tuin

De ruines

 


Toen de rondlijding afgelopen was gingen we naar de  toren van Hassan en het mosuleum. De toren moest eigenlijk een moskee worden maar die is nooit afgebouwd.
Echte paarden met wachters bij de ingang
De toren van Hassan

In het mausoleum ligt de koning Mohammed de 5e begraven.

Van buiten was het weer een beetje als het palijs maar van binnen was het echt heel  mooi. Overal is het versierd! Toen moesten we 2,5 uur in de bus zitten naar Meknes. Deze stad lijkt voor mijn gevoel wel groter. we hebben hier Tajine gegeten en toen was het eigenlijk alweer tijd om te slapen.
ps, Ik heb nu roze voeten van mijn nieuwe rode slippers. haha.
Veel liefs Juf Jessi

Dag 1, 16 april Casablanca / Rabat

De dag begon met een heerlijk ontbijt met zoete broodjes, groenten en een behgir ( een Marokaans pannenkoekje).
 

Om half 10 vertrok de bus richting de Moskee genaamd Hassan II. Een hele grote moskee met een groot mooi plein gebouwd langs de zee.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een plastic zakje voor de schoenen. In de Moskee is er een groot verschil tussen licht en donker. Het licht wat door het raam heen scheen zag er erg mooi uit!
 

Het is er van binnen heel groot en de deuren ook. Er vlogen binnen ook vogels. En Juf Jessi gaat natuurlijk weer in de vogelpoep staan. In de moskee kunnnen wel 25000

Wist je dat:

- De minaret is 200 M hoog. (ongeveer 80 M hoger dan de dom)
- De minaret is 25 M breed.
- De luidsprekers zitten verstopt in de pilaren.
- In de wasruimte onder de moskee zijn de pilaren zo gebouwd dat zij het vocht in de ruimte opnemen.Zo gaan de kroonluchters niet roesten.

Na een rit van 1,5 uur waren we aangekomen in Rabat. Daar zijn we direct naar het restaurantje la Italiana gegaan.

Al klinkt dit niet als een echt Marokkaans restaurant hebben we heerlijk kunnen genieten van de Tajine, Calamares en Brochet. Natuurlijk zijn er altijd die, die voor pizza en pasta kiezen. Na een korte stop bij het Hotel Yasmine zijn we met de bus naar de kasbah gegaan, een verdediging burcht.
Na een tochtje langs blauw-witte huisjes konden we genieten van een uitzicht op zee.
In een ander deel van de Kasbah was een prachtige tuin waar veel mensen genoten van de natuur en gezellig bij elkaar zaten.

Toen we uitgekeken waren in de tuin zijn we doorgegaan naar de medina. Dit is het oudste deel van de stad. Hier zijn ontzettend veel winkeltjes te vinden van zilver tot noga en leer tot lampen.
Hier heb ik lekker veel dingetjes gekocht. Je kijkt je ogen uit als je alle verschillende mensen ziet lopen en weet niet waar je wel of niet moet kijken. Het is een wirwar van mensen, brommertjes die midden op straat staan en locals die aan het onderhandelen zijn over de prijzen. Dit vond ik ook nog moeilijk.
Om 8 uur werd het eten geserveerd. Citroen rozijnkip met gele rijst. Het nagerecht was een Marokkaans danoontje in de smaken pitstache, banaan en vanille met verse banaan. Na het eten hebben we nog een drankje gedaan in een super de luxe 5 sterren hotel. Wat was het daar mooi!
Wij kijken in spanning uit naar morgen!Smile
Veel liefs Juf Jessi

donderdag 14 april 2011

Bijna weg

Nou jongens en meisjes

Het is de dag voor ik weg ga en ik ben nu al moe "haha" . Ik ben net begonnen met het inpakken van mijn spullen. De paklijst was echt heel handig!
Hoe vinden jullie dat het dorp is geworden? Ik ben er zeker trots op hebben jullie heel mooi gedaan.
Marokko hoek




uitnodiging
poster maken
kleien

 Zorgen jullie wel dat jullie:


- Verder werken aan de poster en informatiestukjes opschrijven ( eerst klad, dan netjes)
- Het geld afmaken
- De getekende moskeeën inkleuren
- Lakens meenemen
- Marokko spulletjes meenemen
- Het groepje van eten voor een groepsmapje zorgt
- Reacties acterlaten op mijn berichten
- Het liedje en toneelstukje oefenen
- Zo mogelijk de handen beschilderen met dunne kwastjes

Liefs Juf Jessi